dimarts, 13 de gener del 2009

70 anys de l'entrada de les tropes feixistes a Reus

Dels prop de 300 anys que portem ocupats per l’Estat espanyol, dimecres 15 de gener de 2009 en farà 70 que Reus començà a patir una de les etapes més cruentes i repressores d’aquesta ocupació, el Franquisme. Aquell fatídic 15 de gener Reus començà a sofrir el feixisme, un règim d’ocupació militar, que acabà amb la mort de gairebé un terç de la població de la província, i també amb tots els avenços que durant el període republicà aconseguiren les treballadores fruit de les seves lluites pels drets socials i nacionals. En aquest sentit, el franquisme suposà l’exclusió i la persecució de la llengua i la cultura catalana, fou com la reimplantació del Decret de Nova Planta, aquell que acabà amb els drets i les llibertats nacionals de Catalunya. És la radicalització de la perpètua campanya de l’espanyolisme i del seu projecte nacional per assimilar i uniformitzar Catalunya amb la resta de les Espanyes.

Des dels moviments socials de l’esquerra independentista de Reus hem volgut commemorar els nostres avantpassats que lluitaren contra el feixisme. És per això que des de l’Assemblea de Joves de Reus demanem a l’Ajuntament més sensibilitat i més voluntat per anar retirant tots i cada un dels símbols franquistes. L’Assemblea de Joves de Reus hem iniciat un seguit de batudes per anar retirant algunes de les plaques franquistes del “Ministerio de la Vivienda”. Amb aquesta acció simbòlica volem esperonar al consorci a que es decideixi a treure d’una vegada per totes, tots i cada un dels símbols franquistes que encara queden pels carrers de la ciutat. Som conscients que la retirada d’aquests símbols que encara queden no és una de les prioritats de l’Ajuntament, però senzillament demanem voluntat, senzillament demanem que quan es canviïn les plaques dels noms i els números dels carrers (que en alguns carrers ja s’ha fet) es retirin també aquests petits vestigis de la simbologia franquista.

En aquest sentit ens reiterem i donem suport a la proposta que presentà les CUP al govern local, on detallà el número i la posició dels símbols franquistes que encara queden a la ciutat, principalment estem parlant de plaques del “Ministerio de la Vivienda” i el nom d’alguns carrers de reconeguts feixistes, com Milans del Bosch. Amb tot aquest treball de localització de la simbologia franquista, que voluntàriament va fer les CUP, no hi ha excusa per no adoptar una actitut ferma per retirar aquest records d’aquest passat no molt llunyà però si molt dolorós.

Emmarcat en el mateix context, convoquem a tothom a assistir a la concentració que dijous dia 15 de gener a les 20h organitza Maulets a la plaça Mercadal. Aquesta commemorarà la entrada fatídica de les tropes franquistes a Reus. També volem fer una crida per recordar que el proper 24 de gener a Barcelona es farà una manifestació per la mateixa causa però en clau nacional, ambdues estan emmarcades en la campanya nacional que realitza l’esquerra independentista, “300 anys d’ocupació, 300 anys de resistència”.