diumenge, 14 de desembre del 2008

Comença la retirada de simbologia franquista a la ciutat

El matí del dissabte 13 d'aquest mes l'Assemblea de Joves de Reus va portar a terme la primera batuda des de la desobidiència civil per retirar tots els símbols franquistes que resten a la ciutat. La finalitat, a part de netejar els carrers i honorar el record antifeixista, és posar en dubte que, després de 30 anys de la mort del dictador franquista, les institucions democràtiques vigents no hagin acabat amb aquesta simbologia. De la mateixa manera, pretenem fer complir la llei 52/2007 del 26 de desembre, per la qual es reconeixen i s'amplien els drets i s'estableixen mesures a favor dels qui van patir persecució o violència durant la guerra civil i la dictadura. L'article 15 apartat 1r estableix que "les administracions públiques en l'exercici de les seves competències, han de prendre les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació, personal o col·lectiva, de l'aixecament militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura", article que l’Ajuntament no sembla que tingui intenció de complir.

En l’acció es van retirar gairebé 50 de les més de 200 plaques del Ministerio de Vivienda en època franquista. Aquestes, com la resta de simbologia, són el vestigi d’una època de repressió i de creixement urbanístic desmesurat i sense cap tipus de consideració per l’equilibri territorial i cultural.

Cal recordar que l’ajuntament no ha resolt la petició que a l’abril d’aquest mateix any, després del treball de recerca, la CUP de Reus va fer a l’ajuntament en la qual es demanava el compliment de la llei 52/2007 i on també s’adjuntava el mapa de tota la simbologia i els carrers que homenatjaven dirigents franquistes.

Agraïm a la CUP de Reus que ens lliures la informació necessària per poder fer l’acció com també animar als joves de la ciutat a sumar-s’hi.



3 comentaris:

Anònim ha dit...

Tela l'ajuntament! Lo millor es que van canviar el disseny dels números i de les plaques amb els noms dels càrrers, i al substituir-les per les antigues no es van ni molestar per treure la merda aquesta del "Ministerio de la vivienda"

Seguiu foten-li canya!

Anònim ha dit...

Volem destacar el recolzament de la població a l'hora de retirar les plaques, oferint-nos tota mena d'ajuda.

Anònim ha dit...

Felicitats pel treball realitzat! És vergonyós que una ciutat com Reus que fanfarroneja tant del les seves botiguetes no mogui un dit per treure aquests símbols....
La democràcia no és la substitució de l’autoritarisme dictatorial, és la seva perpetuació especialitzant la repressió. Els politics no són gestos de les diferents ideologies, són els científics del control social.
Endavant amb el projecte assembleari juvenil!